Bób w lekkiej aromatycznej marynacie
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Składniki:
Ocet 10% - 3/4 szklanki
Woda - 1,5 litra
Cukier biały - 1 szklanka
Sól morska do smaku
Nasiona kopru ogrodowego - 1 łyżka
Czarny pieprz ziarnisty - 20 g
Imbir mielony - 1 łyżka
Gorczyca mieszana (biała i czarna) - 1 łyżka
Nasiona kolendry (mielone) - 1/2 łyżki
Cebula - 2-3 szt.
Czosnek w ząbkach
Ziele angielskie całe - 10 szt.
Liście laurowe - 5 szt.
Świeży lubczyk do smaku
Dodatkowe informacje:
Bób zamarynowany z aromatycznymi przyprawami jest wspaniałym dodatkiem do wszelkich sałatek oraz jako samodzielna przekąska.Sposób przygotowania:
Na zalewę zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe - gotować na małym ogniu, pod pokrywką, przez ok. 25-30 minut.
Odcedzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.