Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
świeży sok z pomarańczy - 1 litr
cukier - 1 kg
kwasek cytrynowy do smaku
Dodatkowe informacje:
Mniszek na syrop powinien być zbierany daleko od ruchliwych ulic, parków i miejskich trawników, ponieważ tam załatwiają się psy.Koniecznie należy zbierać kwiaty w słoneczny, pogodny i ciepły dzień, nie po deszczu, tylko w pełni rozkwitnięte duże główki kwiatowe.
Nie powinno się płukać kwiatów, ponieważ wraz z wodą wypłynie z kwiatów cenny pyłek.
Gotowy syrop pomaga w kaszlu, przeziębieniu, okresie osłabienia i rekonwalescencji - można go dodawać do herbaty, wody mineralnej czy deserów, albo podawać na łyżce, jak tradycyjny syrop.
Sposób przygotowania:
Z ekologicznych pomarańczy (niepryskanych), umytych, sparzonych i osuszonych zetrzeć dowolną ilość skórki (tylko zewnętrzna część, bez białego albedo).
Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do mniszków, dodać otartą skórkę, nakryć dopasowaną pokrywką i ogrzewać na średnim płomieniu do zawrzenia. Przemieszać, aby wszystkie kwiaty były zanurzone, zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać 10-15 minut, po czym zdjąć z palnika i odstawić w chłodne miejsce na 12-24 godziny do naciągnięcia.
Po zmacerowaniu przelać całość przez bardzo gęstą niepylącą tkaninę albo przez nową elastyczną pończochę (podkolanówkę) i jak najdokładniej odcisnąć kwiaty z nadmiaru płynu.
Garnek postawić na najmniejszym palniku i rozgrzać. Do gorącego odcedzonego płynu wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać syrop przez 70-90 minut.
Pod koniec dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
Gorącym płynem ostrożnie napełnić niewielkie słoiczki lub buteleczki i natychmiast zakręcić. Odstawić na ladę, nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.