• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyMiodowe ciasteczka z kasztanami
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Miodowe ciasteczka z kasztanami

Miodowe ciasteczka z kasztanami

H A B I B I ☺

Rodzaj posiłku: desery

Kuchnia (region): międzynarodowa

Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko

Użyte składniki:

Zawiera: miody, gluten, jajka, pszenica

15 osób lubi to
31 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

100 min. 1 porcja

Składniki:

puree z kasztanów - 250 g
stopiony smalec - 250 g
płynny miód - 200 ml
jajko -
ekstrakt waniliowy -
kardamon mielony -
sól -
mąka pszenna - 2,5 szklanki
mąka ryżowa - 2-3 łyżki
proszek do pieczenia - łyżeczka
soda - 1/2 łyżeczki

Dodatkowe informacje:

Łatwe, szybkie, kruche i bardzo długo zachowują świeżość.
Niezwykle aromatyczne i smaczne - tym bardziej kruche im cieńsze.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Do malaksera wlać szklankę stopionego i przestudzonego smalcu, dolać miód , aromat waniliowy i wbić jajko. Dodać miąższ z gotowanych lub pieczonych kasztanów, szczyptę kardamonu i sól.
Miksować do uzyskania jednoltej zawiesiny.
KROK 2:  Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie miksować, aż powstanie ciasto.
KROK 3:   Ciasto podzielić na trzy części i przełożyć do woreczków, po czym chłodzić w lodówce przez godzinę.
KROK 4:  Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać np. denkiem szklanki lub widelcem, aby powtał wzór.

Ciasteczka ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na maks. 15 minut.

Im bardziej ciasteczka się zrumienią, tym bardziej miód skarmelizuje - wtedy ciasteczka mogą wyjść twarde.
15 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 500 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 500 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA 1 kg - BOGUTYN

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA 1 kg - BOGUTYN

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PROSZEK DO PIECZENIA 12 g - AMYLON

    Więcej o produkcie na stronie

    PROSZEK DO PIECZENIA 12 g - AMYLON

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KASZTANY JADALNE (GOTOWANE) BIO 100 g - SOLIDA FOOD

    Więcej o produkcie na stronie

    KASZTANY JADALNE (GOTOWANE) BIO 100 g - SOLIDA FOOD

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MIÓD NEKTAROWY LEŚNY BIO 380 g - EKO BARĆ (PATALAS)

    Więcej o produkcie na stronie

    MIÓD NEKTAROWY LEŚNY BIO 380 g - EKO BARĆ (PATALAS)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika H A B I B I ☺

  • Figi karmelizowane z miodem i likierem

     H A B I B I ☺
  • Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone szparagi

     H A B I B I ☺
  • Pesto bazyliowe po polsku

     H A B I B I ☺
  • Pasta z bakłażanem, cukinią i serem feta

     H A B I B I ☺
  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

     H A B I B I ☺
  • Krem nugatowy z serkiem mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą

     H A B I B I ☺
  • Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

     H A B I B I ☺
  • Sos z awokado i śmietany

     H A B I B I ☺
  • Pasta lubczykowa na zimę

     H A B I B I ☺
  • Twarożek z orzechów nerkowca (wersja podstawowa)

     H A B I B I ☺
  • Dietetyczny shake twarogowy z morelami

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z jajkiem na miękko

     H A B I B I ☺
  • Steki z młodej kapusty

     H A B I B I ☺
  • Drink arbuzowy z wodą kokosową i miętą

     H A B I B I ☺
  • Mangold kiszony a'la szczaw

     H A B I B I ☺
  • Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego

     H A B I B I ☺
  • Słonecznik w karmelu

     H A B I B I ☺
  • Mangold a'la botwinka

     H A B I B I ☺
  • Pesto z jarmużu z orzechami laskowymi

     H A B I B I ☺
  • Tyrolska sałatka serowo-szynkowa

     H A B I B I ☺
  • Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Półkruche ciasteczka dyniowe

     H A B I B I ☺
  • Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek.

     H A B I B I ☺
  • Botwinka z bobem

     H A B I B I ☺
  • Śniadanko na początek jesieni

     H A B I B I ☺
  • Rydze kiszone w solance

     H A B I B I ☺
  • Kalafior marynowany na różowo

     H A B I B I ☺
  • Słodki sos chili

     H A B I B I ☺
  • Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką

     H A B I B I ☺
  • Islandzki skyr z ogórkiem i rzodkiewką

     H A B I B I ☺
  • Barszcz najlepszy na świecie

     H A B I B I ☺
  • Lekkie placuszki z młodej cukinii

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z pesto z czosnku niedźwiedziego

     H A B I B I ☺
  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

     H A B I B I ☺
  • Wegetariańskie gołąbki

     H A B I B I ☺
  • Poulet marengo z groszkiem

     H A B I B I ☺
  • Kasza owsiana z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Bób w lekkiej aromatycznej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kukurydzy

     H A B I B I ☺
  • Wegański rosół

     H A B I B I ☺
  • Koktajl z mango i limoncello

     H A B I B I ☺
  • Zupa jarzynowo-serowa z pieczarkami

     H A B I B I ☺
  • Szarlotka pigwowo-gruszkowa

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z pieczarek

     H A B I B I ☺
  • Ciabatta z mlekiem i kwasem z kapusty

     H A B I B I ☺
  • Omlecik z parówkami

     H A B I B I ☺
  • Korzenny pikantny ketchup z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Syrop z czeremchy

     H A B I B I ☺
  • Makaron soba z brokułem i gorgonzolą

     H A B I B I ☺
  • Oszukany sernik z brzoskwiniami

     H A B I B I ☺
  • Zupa szpinakowa a'la szczawiowa

     H A B I B I ☺
  • Zielone risotto z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Dżem z wegierek z agarem i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

     H A B I B I ☺
  • Zupa pomidorowa ze świeżych malinówek

     H A B I B I ☺
  • Masełko śledziowo-pomidorowe

     H A B I B I ☺
  • Ser feta marynowany w oleju

     H A B I B I ☺
  • Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

     H A B I B I ☺
  • Cukinia w parmezanowej panierce

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ogórkowo-selerowa

     H A B I B I ☺
  • Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi

     H A B I B I ☺
  • Golonka pieczona w porterze

     H A B I B I ☺
  • Mus z mango z nutą limonki

     H A B I B I ☺
  • Gnocchi w sosie pomidorowo-warzywnym z kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Bajaderki rumowe dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Pomidory w sosie własnym

     H A B I B I ☺
  • Placki z cukinii

     H A B I B I ☺
  • Barszcz z kiszonych liści mangolda

     H A B I B I ☺
  • Jarzynowa zupa krem

     H A B I B I ☺
  • Trufelki z wafelków bananowych

     H A B I B I ☺
  • Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

     H A B I B I ☺
  • Kiszone rzodkiewki

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą

     H A B I B I ☺
  • Bruschetta po polsku

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

     H A B I B I ☺
  • Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie

     H A B I B I ☺
  • Zakwas pszenno-gryczany

     H A B I B I ☺
  • Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z mango

     H A B I B I ☺
  • Wątróbki królicze duszone z pastą pomidorową

     H A B I B I ☺
  • Musztarda dyniowa

     H A B I B I ☺
  • Łuszczak zmienny z brokułem w sosie serowym

     H A B I B I ☺
  • Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kuzu

     H A B I B I ☺
  • Zupa fasolowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Mango Bellini

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne lody brzoskwiniowe

     H A B I B I ☺
  • Galaretka jabłkowo-miętowa

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

     H A B I B I ☺
  • Pstrąg smażony z cebulą

     H A B I B I ☺
  • Smażona fasolka szparagowa w panierce

     H A B I B I ☺
  • Nocne gołąbki z piekarnika

     H A B I B I ☺
  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

     H A B I B I ☺
  • Dojrzewający suszony schab na ostro

     H A B I B I ☺
  • Krupnik jaglany z soczewicą i wołowymi pulpecikami

     H A B I B I ☺
  • Biszkopt z jabłkami i jagodami

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone pomidory

     H A B I B I ☺
  • Ocet estragonowy najprościej

     H A B I B I ☺
  • Buraki z papryką, selerem i cebulą

     H A B I B I ☺
  • Jabłkowy chleb pszenny na drożdżach

     H A B I B I ☺
  • Syrop z płatków dzikiej róży

     H A B I B I ☺
  • Wiosenne śniadanko

     H A B I B I ☺
  • Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

     H A B I B I ☺
  • Wegański miód jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Babeczka z kubeczka

     H A B I B I ☺
  • Budyniowa babka bananowa

     H A B I B I ☺
  • Szybki dżem z kiwi

     H A B I B I ☺
  • Maślana kasza kukurydziana na słodko

     H A B I B I ☺
  • Domowa przyprawa JARZYNKA

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)

     H A B I B I ☺
  • Pizza na puszystym cieście ziołowym

     H A B I B I ☺
  • Mus jabłkowy z goździkami

     H A B I B I ☺
  • Paprykarz jarzynowa z ryżem

     H A B I B I ☺
  • Pudding jabłkowo-bananowy z masą krówkową

     H A B I B I ☺
  • Babka majonezowa

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z marchewki, ziemniaków i cukinii

     H A B I B I ☺
  • Puree z jadalnych kasztanów

     H A B I B I ☺
  • Dżem korzenny z mieszanych śliwek

     H A B I B I ☺
  • Pigwowiec w syropie

     H A B I B I ☺
  • Sałatka śniadaniowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i musztardy francuskiej

     H A B I B I ☺
  • Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon

     H A B I B I ☺
  • Ogórki azjatyckie

     H A B I B I ☺
  • Skórka pomarańczowa w syropie

     H A B I B I ☺
  • Kandyzowane kumkwaty

     H A B I B I ☺
  • Cukinia zapiekana z komosą i warzywami

     H A B I B I ☺
  • Zielone szparagi z patelni

     H A B I B I ☺
  • Rozgrzewający rosół drobiowy

     H A B I B I ☺
  • Ruskie placuszki

     H A B I B I ☺
  • Dżem marchewkowo-cytrusowy

     H A B I B I ☺
  • Śliwella - dżem śliwkowy z ciemną czekoladą i daktylami

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa pomidorowa z kapustą pekińską

     H A B I B I ☺
  • Czerwona cebula w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Dwukolorowe wafelki owocowe

     H A B I B I ☺
  • Aromatyczna marynowana cukinia

     H A B I B I ☺
  • Sorbet z mango dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Ogórki kanapkowe

     H A B I B I ☺
  • Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu

     H A B I B I ☺
  • Baci di ricotta - włoskie pączusie serowe

     H A B I B I ☺
  • Wegańskie ciasto bananowe

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w bułce tartej i parmezanie

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa jarzynowa z grysikiem

     H A B I B I ☺
  • Gofry ziemniaczane na słodko

     H A B I B I ☺
  • Żółciak siarkowy w słodkiej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Wegański majonez jaglany

     H A B I B I ☺
  • Miechunka rozdęta w syropie

     H A B I B I ☺
  • Ser typu mozzarella (2 składniki)

     H A B I B I ☺
  • Baba ghanoush z dynią i papryką

     H A B I B I ☺
  • Grzybek owsiany z bananem

     H A B I B I ☺
  • Minestrone w wersji jesiennej

     H A B I B I ☺
  • Smażone serki ołomunieckie

     H A B I B I ☺
  • Twarożek mojego Taty

     H A B I B I ☺
  • Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z cukinią

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne bułki bez wyrastania

     H A B I B I ☺
  • Odwrócona rolada z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Ocet ananasowy z figami

     H A B I B I ☺
  • Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

     H A B I B I ☺
  • Domowy salceson z golonki wieprzowej

     H A B I B I ☺
  • Korzenny syrop śliwkowy

     H A B I B I ☺
  • Kawa z mleczkiem i wodą kokosową

     H A B I B I ☺
  • Śliwki w soku własnym - bez cukru

     H A B I B I ☺
  • Galaretka z białym winem

     H A B I B I ☺
  • Makaron gryczany w sosie pomidorowym z brokułami

     H A B I B I ☺
  • Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

     H A B I B I ☺
  • Śledziki

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z awokado i mozzarellą

     H A B I B I ☺
  • Lekki dżem jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z żółciaka siarkowego z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczna konfiturka z persymony

     H A B I B I ☺
  • Bucatini z pomidorowym sosem morskim

     H A B I B I ☺
  • Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami

     H A B I B I ☺
  • Zupa z grilla

     H A B I B I ☺
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

     H A B I B I ☺
  • Makaron tagliatelle z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Penne z kurczakiem w sosie paprykowym

     H A B I B I ☺
  • Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

     H A B I B I ☺
  • Rzodkiewki w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Pomidorowy bigosik z cukinii, selera i marchewki

     H A B I B I ☺
  • Shake białkowy a'la chłodnik

     H A B I B I ☺
  • Fusilli pugliesi z serem burrata i suszonymi oliwkami

     H A B I B I ☺
  • Dynia kiszona z rozmarynem

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczko-bułeczki z kaszą jaglaną

     H A B I B I ☺
  • Kiszona kapusta emigrantów

     H A B I B I ☺
  • Ketchup dyniowo-paprykowy

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w marynacie

     H A B I B I ☺
  • Herbata czarna z miodem i cytrusami

     H A B I B I ☺
  • Kasza manna z truskawkami

     H A B I B I ☺
  • Pikle angielskie

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i sera gorgonzola

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Filet drobiowy z chrzanem

     H A B I B I ☺
  • Twaróg pomidorowy z kminkiem

     H A B I B I ☺
Zobacz więcej przepisów
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Smakowite ciasteczka;)
11.01.2018, godz. 14:19
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Są nieprawdopodobnie smaczne ☺
21.03.2018, godz. 08:54
Dorota Woźniak - Twins Pot
Dorota Woźniak - Twins Pot powiedział/a:
Mam kasztany :) Też upiekę takie ciasteczka. Fajny przepis
12.01.2018, godz. 10:05
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Polecam i mam nadzieję, że zasmakują ☺
21.03.2018, godz. 08:55
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Co prawda przepis był moim eksperymentalnym debiutem jeśli chodzi o ciasteczka z kasztanami, ale uważam go za bardzo udany i polecam ☺
16.03.2018, godz. 22:47
Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Wspaniały przepis
17.03.2018, godz. 23:38
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
13.09.2020, godz. 18:25
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Kombinowany, ale że świetnym efektem ☺ POLECAM
21.03.2018, godz. 08:56
Cook*Book
Cook*Book powiedział/a:
Wyglądają perfekcyjnie jak kupne.
17.04.2018, godz. 11:26
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
No faktycznie, ciekawie prezentują się po upieczeniu - a wzorek odciśnięty tłuczkiem do mięsa ☺
05.08.2018, godz. 10:05
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Za to smakują lepiej niż kupne ❤️
13.09.2020, godz. 18:26
gosia56
gosia56 powiedział/a:
Na pewno pyszne ciasteczka;)
30.08.2018, godz. 20:56
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Oj, były wyjątkowe ☺ syn bez przerwy upomina się o kolejny wypiek, ale niestety trzeba czekać na świeże kasztany do późnej jesieni ☺
31.08.2018, godz. 08:50
ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Bardzo kuszące
25.11.2018, godz. 23:44
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Polecam
13.09.2020, godz. 17:45
gosia56
gosia56 powiedział/a:
jeszcze nie jadłam kasztanów muszę w tym roku kupić
02.02.2019, godz. 14:58
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Ja uwielbiam
13.09.2020, godz. 17:45
annaeko
annaeko powiedział/a:
Przepis ciekawy choć nie wiem czy zrobiłabym ciasta na smalcu można go ewentualnie zamienić na masło ? 
04.04.2019, godz. 09:58
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Oczywiście, ale to już nie będzie to samo. A smalec wcale nie jest taki straszny ;)
13.09.2020, godz. 17:47
Nikita
Nikita powiedział/a:
Kuszące ciasteczka
04.02.2020, godz. 13:45
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
13.09.2020, godz. 17:47
Stokrotka
Stokrotka powiedział/a:
Wspaniały przepis, ciasteczka wyglądają obłędnie :)
05.02.2020, godz. 09:57
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
A smakują jeszcze lepiej ❤️
13.09.2020, godz. 17:48
Renixx
Renixx powiedział/a:
Urocze ciasteczka
31.03.2020, godz. 14:57
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
13.09.2020, godz. 17:48
aguchaka
aguchaka powiedział/a:
są super
10.09.2020, godz. 13:18
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
To prawda
13.09.2020, godz. 17:48
ruffii
ruffii powiedział/a:
Przepyszne
21.09.2020, godz. 13:48
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
26.09.2020, godz. 11:46
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
Fajne ciasteczka
08.10.2020, godz. 09:26
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super ciasteczka
16.11.2020, godz. 20:15

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).