Oszukany sernik z brzoskwiniami
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, jajka
Składniki:
Cukier - 1,5 szklanki
Jajka (zależnie od wielkości) - 4-5 szt.
Budyń waniliowy (każdy na 500ml mleka) - 2 opakowania
Sól szczypta
Kruche ciasto (podwójna porcja)
Cukier puder
Dodatkowe informacje:
Zamiast sera twarogowego do ciasta używa się wyłącznie greckiego jogurtu naturalnego. W smaku gotowe ciasto łudząco przypomina sernik. Zamiast ciasta kruchego na spodzie mogą się znaleźć herbatniki lub biszkopty, natomiast wierzch można posypać ulubioną kruszonką.Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier i cukier, budyń i dodać żółtka. Zmiksować.
Stopniowo dodawać jogurt grecki i mieszając delikatnie łopatką.
Na podpieczony spód wylać masę jogurtową i ułożyć osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie.
Drugą porcję ciasta schłodzić i zetrzeć na największych oczkach tarki wprost na masę jogurtową.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piec ok. 50 minut, do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku przez pół godziny, potem otworzyć drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.