Zupa szpinakowa a'la szczawiowa
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
Wywar z kartkówki i jarzyn - 2,5 litra
Jajka na twardo kilka
Sok z cytryny do smaku
Kwaśna śmietana 18% - 200 ml
Sól, pieprz, jarzynka, czosnek do smaku
Masło klarowane - 2 łyżki
Ziemniaki mączyste - 1 kg
Sposób przygotowania:
Do wywaru z karkówki wieprzowiej i warzyw dodać szpinak, doprawić do smaku i gotować razem 10-15. Zakwasie sokiem z cytryny. Zabielić sporą ilością kwaśne śmietany i połączyć ze świeżo posiekanym koperkiem.
Osobno ugotować ziemniaki, ubić na puree. Jajka na twardo pokroić w dowolne kawałki, posiekać albo zetrzeć na największych oczkach tarki.
Na talerz nałożyć puree ziemniaczane, zalać gorącą zupą, dodać jajka na twardo i świeży koperek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.