Kolorowa sałatka z cukinią
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Cebula - 1 kg
Marchewka - 1 kg
Papryka kolorowa - 1 kg
Jabłka twarde - 2-3 szt.
Sól morska - 3-4 łyżki
Olej - 200-250 ml
Cukier biały - 250 ml
Ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz ziarnisty, biała gorczyca do smaku
Ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Warzywa wymieszać dodając sól, cukier, ocet i olej.
Sałatkę pozostawić na 1-2 godziny, żeby warzywa puściły sok, po czym przełożyć do słoików uzupełniając pozostałą zalewą.
Do każdego słoika włożyć nacięty ząbek czosnku, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ok 10 ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.