Smażone serki ołomunieckie
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): czeska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 2 szt.
Piwo - 2-3 łyżki
Mąka pszenna i kukurydziana trochę
Olej do smażenia trochę
Dodatkowe informacje:
Smažené olomoucké tvarůžky, czyli jedna z najbardziej znanych i lubianych przystawek w czeskiej i słowackiej kuchni - najczęściej spotykana, jako przekąska do piwa.Sposób przygotowania:
Do płynnych składników dosypać obie mąki i wymieszać dokładnie.
Serki pokrojone w krążki zanurzać w mące pszennej, a następnie w gęstym cieście.
Na patelnię wlać odpowiednią ilość oleju, rozgrzać na średnim ogniu i układać serki obtoczone w cieście.
Usmażone serki przełożyć na ogrzany talerz i udekorować krążkami cebuli i marynowanymi ogórkami. Podawać z pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.