Botwinka z bobem
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
Marchewka - 2 duże szt.
Seler naciowy - 3-4 duże łodygi
Botwinka - 1 kg
Ziemniaki - 500 g
Jarzynka, pieprz, czosnek do smaku
Bób - 2 szklanki
Ocet jabłkowy do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w dowolne kawałki. Łodygi selera naciowego pokroić w krążki. Posiekać koperek, natkę pietruszki i lubczyk.
Bób ugotować al dente, odcedzić, zalać na kilka minut zimną wodą, po czym odcedzić i obrać ze skórki.
Do gorącego wywaru włożyć warzywa i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać obrany bób i posiekaną zieleninkę. Doprawić do smaku oraz lekko zakwasić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.