Aromatyczna marynowana cukinia
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
cebula (duża) - 2-3 szt.
nać selera korzeniowego pęk
woda - 2 litra
ocet 10% - 1,5-2 szklanki
cukier - 2/3 szklanki
miód płynny - 1/3 szklanki
mieszanka curry - 1 opakowanie
gorczyca - 1 opakowanie
pieprz ziarnisty - 1 łyżka
ziele angielskie - 10 szt.
liście laurowe - 5 szt.
Dodatkowe informacje:
Tak zamarynowaną cukinia nadaje się jako dodatek do obiadu, do kanapek i sałatek oraz jako przekąska.Sposób przygotowania:
Kabaczki umyć, przeciąć wzdłuż i dużą łyżką wyskrobać pestki - pokroić w kostkę na jeden kęs - wsypać do słoików. Do każdego dodać po trochę przypraw, a na wierzchu ułożyć plastry cebuli oraz poskładane liście selera (można nimi również przekładać warstwy kabaczka) - zalać przygotowaną marynatą i pasteryzować 15-20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.