Figi karmelizowane z miodem i likierem
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
Masło - 2 łyżki
Miód - 2 łyżki
Likier figowy - 75-100 g
Ekstrakt waniliowy
Dodatkowe informacje:
Podawać na gorąco wprost z patelni lub na zimno...- można dodać do nich gałkę lodów, bitą śmietanę lub polać płynną gorzką czekoladą.
Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, dodać otartą skórkę z cytryny, miód i ew. odrobinę esencji waniliowej - chwilę ogrzewać, aż całość się połączy, trochę odparuje i utworzy jednolity sos.
Na sosie ułożyć figi rozcięciem do dołu i ogrzewać kila minut, pilnując patelni, aż spód się lekko skarmelizuje - podlewać ostrożnie likierem figowym, a następnie wytworzonym sosem - poruszać patelnią, by figi nie przywarły, bo wówczas mogą się łatwo przypalić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.