Galaretka jabłkowo-miętowa
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, cytrusy
Składniki:
suszona mięta (fix) - 3 torebki
woda - 1 litr
żelatyna na litr płynu
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Cząstki jabłek włożyć do rondelka, zalać 3 szklankami gorącej wody, dodać saszetki ekspresowej herbatki miętowej i gotować razem na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Jabłka powinny zmięknąć ale nie mogą się rozgotować - mają pozostać jędrne.
Żelatynę zalać szklanką chłodnej wody, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut do spęcznienia.
Gotowe jabłka wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, przełożyć do pucharków albo salaterek. Usunąć wygotowane torebki mięty.
Kompot dosłodzić do smaku ksylitolem i doprawić sokiem z cytryny. Dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Zalać jabłka i odstawić do stężenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.