Nocne gołąbki z piekarnika
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
Mięso wieprzowe z łopatki - 1 kg
Ryż sypki - 1 kg
Cebula (duża) - 1-2 szt.
Koncentrat pomidorowy - 200 ml
Sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier
Świeży lubczyk do smaku
Liście selera korzeniowego do smaku
Dodatkowe informacje:
Z wygody i lenistwa nauczyłam się przygotowywać gołąbki w piekarniku, aby nie trzeba było przy nich stać i pilnować, czy nie przywierają, czy nie przypalają się, czy nie gotują się zbyt intensywnie. W piekarniku wszystko robi się samo ☺Sposób przygotowania:
Zmielić mięso i połączyć z posiekaną zielenią, pieprzem, granulowanym czosnkiem i niewielką ilością jarzynki.
Pozostałe liście nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zwijać.
Gotowe gołąbki ciasno układać w garnku, warstwami, aż do wypełnienia.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zalać gołąbki.
Pozostawić w zamkniętym piekarniku do rana.
Rano będą miękkie i ciepłe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.