Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
ekstrakt miętowy do smaku
chłodna woda - 150 ml
Dodatkowe informacje:
Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Dość szybko tężeje, więc nie musi się długo chłodzić.Sposób przygotowania:
Serek mascarpone pozostawić w temperaturze pokojowej i wymieszać z niewielką ilością ekstraktu miętowego. Dodać rozpuszczoną galaretkę i do smaku osłodzić ksylitolem.
Foremkę o pojemności nieco większej niż 500ml posmarować olejem i delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Formę wypełnić masą serową.
Wstawić do lodówki na godzinę do czasu stężenia. Przełożyć na talerzyk i przybrać listkami mięty.
Ja dodatkowo ozdobiłam deser domowymi żelkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.