Dżem dyniowo-pomarańczowy
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Cukier - 600 g
Pomarańcze - 5 szt.
Sok z cytryny do smaku
Dodatkowe informacje:
Dżemu nie trzeba pasteryzować, jednak powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu.Sposób przygotowania:
Ostudzić, zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz sok z pomarańczy i startą drobno skórkę.
Zagotować i chwilę dusić, stałe mieszając, a na końcu dodać sok z cytryny.
Galaretki wsypać do pojemnika, zalać 1,5-2 szkl zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Przełożyć do gorącego musu z dyni i mieszać do rozpuszczenia. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i natychmiast przelać do przygotowanych małych słoiczków - po sam brzeg.
Od razu zakręcić i odstawić snem do góry.
Pozostawić do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.