Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Toffi lub irysy - 100 g
Jajka - 4 szt.
Masło - 2 łyżki
Jogurt naturalny grecki - 5-6 łyżek
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Mąka kukurydziana - 3-4 łyżki
Mąka pszenna - 1-2 łyżka
Esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Nietypowe ciasto przygotowywane na patelni zamiast w piekarniku. Dodatek cukierków tworzy lekko karmelową powłokę. Najlepsze jedz zaraz po przygotowaniu.Sposób przygotowania:
Nakryć pokrywką i pogrzewać na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Przemieszać i lekko odparować.
W tym czasie ubić na puszystą masę jajka z cukrem, wanilią, sodą i solą
Dodać połączone mąki oraz jogurt - zmiksować.
Gęstą masą zalać gruszki i od razu nakryć pokrywką, a pod patelnię podłożyć płytkę ochronną.
Ogrzewać na najmniejszym palniku około 20 minut.
Gotowe ciasto nakryć talerzem i ostrożnie odwrócić. Przed krojeniem musi odparować i lekko ostygnąć przez kilka minut.
Pokroić w trójkąty i podawać na ciepło.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.