Domowy salceson z golonki wieprzowej
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): niemiecka, polska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
Kolanka wieprzowe - 1 kg
Przyprawa typu jarzynka
Płynna przyprawa do zup
Liście laurowe - 3 szt.
Pieprz czarny mielony
Pieprz ziołowy
Główka czosnku (mała)
Ocet 10% - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Salceson zrobiłam w plastikowych butelkach po mleku z szerokim otworem. Po dokładnym zakręceniu można je bezpiecznie ułożyć poziomo w lodówce.Sposób przygotowania:
Odcedzić przelewajac wywar do mniejszego garnka. Mięso lekko przestudzić i obrać zachowując skórki i miękkie kolagenowe szkliste części. Włożyć wszystko do wywaru. Gotować na małym ogniu do czasu, aż odparuje wywar i pozostanie tylko tyle, aby zakrywał mięso na 3-5 cm.
Mięso wybrać łyżką cedzakową, przestudzić i przełożyć do przygotowanych pojemników. Jeśli są to butelki, to najwygodniej użyć dużego lejka z szerokim wylotem.
Wywar doprawić do smaku pieprzem, przyprawą w płynie, wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Ostudzić i dodać niewielką ilość octu dla przełamania smaku. Pojemniki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce do wstępnego stężenia, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.