Granola czekoladowa
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: śniadanie
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, pszenica, owies
Składniki:
płatki pszenne - 150 g
wybrane dodatki (np.: nasiona słonecznika, złociste siemię lniane, pestki dyni, amarantus ekspandowany, orzechy laskowe, nasiona chia, kruszone ziarna kakaowca) - 250 g
olej kokosowy - 50 g
melasa - 50 g
pure z dyni (upieczona lub ugotowana następnie zmiksowana dynia) - 125 g
kakao - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej olej, masło orzechowe i melasę do połączenia składników. Następnie dodaj kakao i pure z dyni. Wymieszaj.
Masę z rondelka przelej do suchych składników i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Granolę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż po całej powierzchni.
Piecz w nagrzanym na 150*C piekarniku przez 18 minut. W tym czasie przemieszaj dokładnie granolę trzykrotnie. Do jeszcze gorącej granoli możemy dodać posiekane suszone owoce.
Gotową granolę pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w szczelnym opakowaniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.