Wegański sernik wielkanocny :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, owies
Składniki:
mąka owsiana - 100 g
olej kokosowy - 40 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
stewia - 2 g
mleko sojowe - 50 ml
MASA
tofu naturalne - 2 kostki
banan - 100 g
stewia - 2 g
skrobia kukurydziana - 1 łyżka
POLEWA KAROBOWA
woda - 100 ml
olej kokosowy - 1 łyżeczka
karob - 2 łyżki
stewia - 2 g
Dodatkowe informacje:
Ten sernik jest po prostu przepyszny. Delikatny i aksamitny. Nawet nie poznasz, że jest z tofu :) Do tego pyszna czekoladowa tzn. karobowa polewa :) Py-szo-ta :D Uwielbiam :)Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje.
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, aby masa była odpowiednio rozdrobniona a tofu z bananem pozostało bez grudek.
Wodę z olejem podgrzewamy, dodajemy karob, zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy do momentu powstania bezgrudkowej masy.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.