Zupa krem z soczewicy - lekkostrawna, pyszna, wegańska :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler i por kawałek
ziemniaki - 3 szt.
sól i przyprawy: curry, kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka do smaku
olej - 1 łyżka
woda - 1,5 litra
mleczko kokosowe - 200 ml
suszone algi KOMBU (opcjonalnie) - 10 g
Dodatkowe informacje:
Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą przyczyniać się niestety strączki. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji użyłam wodorostów KOMBU. Miałam ten produkt w szafce już długi czas i dopiero teraz postanowiłam go zużyć i sprawdzić jego działanie antywzdęciowe, o którym dowiedziałam się też dawno temu. Bowiem okazuje się, że kombu ułatwiają trawienie nasion roślin strączkowych, warzyw kapustnych i innych wszelkich wzdymających. Dodaje się je do potraw podczas ich przyrządzania, a wcześniej moczy, o ile jest to wersja suszona. Praktycznie ich nie czuć, więc to też wiele ułatwia, bo nie wpływają na smak potrawy.Sposób przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut.
Kolejno dodaj obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki. Zalej wodą i gotuj do momentu zagotowania.
Teraz wrzuć przepłukane pod bieżącą wodą nasiona soczewicy oraz wodorosty. Dodaj przyprawy i od momentu zagotowania gotuj pod przykryciem, ma małym ogniu przez 40 minut.
Pod koniec gotowania wlej mleczko kokosowe.
Całość zmblenduj na gładki krem. Możesz przed podaniem wmieszać łyżkę jogurtu naturalnego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.