Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, owies, drób, nabiał krowi
Składniki:
Na pancakes: Mąka żołędziowa - 15 g
Na pancakes: Jajka - 1 szt.
Na pancakes: Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Na pancakes: Mleko - 100-120 ml
Na pancakes: przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie do smaku
SOS: Woda - 300 ml
SOS: Por - 45 g
SOS: Pierś z kurczaka - 200 g
SOS: przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) szczypta
DO ZAGĘSZCZENIA: Mąka owsiana - 15 g
DO ZAGĘSZCZENIA: Jogurt naturalny - 30 g
DO ZAGĘSZCZENIA: Zimna woda - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pancakes wyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej.U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży nam do smażenia), mieszamy do ich połączenia i otrzymania jednolitej masy. Smażymy na rozgrzanym oleju z awokado, nakładając po 1 łyżce masy. Mi wyszło 6 średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny, ja po usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :)
Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy i gotujemy 10 minut. Po upływie czasu nasz wywar na sos zagęszczamy (mieszamy wszystkie składniki przygotowane do zagęszczenia), wlewając zawiesine i energicznie mieszając. Mąka owsiana ma to do siebie, że gęstnieje po krótkim odstawieniu, w końcu to zmielone płatki owsiane :) Także nie zdziwcie się jak Wasz sosik nie spożyty od razu zgęstnieje :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.