Sernik kokosowo-migdałowy w wersji wegańskiej :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, owies, jęczmień, żyto
Składniki:
musli bezcukrowe - mieszanka płatków z kawałkami suszonych owoców - 150 g
siemię lniane - 2 łyżki
nasiona chia - 2 łyżki
proszek maca - 1 łyżka
syrop klonowy - 50 g
olej kokosowy - 50 g
masło z orzechów laskowych - 50 g
sól himalajska szczypta
MASA ORZECHOWA:
pasta kokosowa Amaizin (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) - 150 g
masło z białych migdałów - 150 g
syrop klonowy - 30 g
proszek maca - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do tak powstałej mączki dodaj proszek maca oraz sól.
Następnie do rondelka przełóż olej, syrop, masło i kakao. Lekko podgrzej całość, aby wszystko się upłynniło i powstała jednolita masa.
Teraz przelej masę z rondelka do mąki z musli i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Przelej masę kokosowo-migdałową na wierzch wyłożonego spodu i wstaw do lodówki, aby stwardniała. Trwa to ok. 2 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.