Młoda kapustka z marchewką - lekka i wegańska :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Składniki:
marchewka - 1 szt.
koper - garść
pietruszka - natka - garść
lubczyk - garść
pieprz: ziołowy, czarny, cayenne do smaku
woda - 1.5 szklanka
mąka ryżowa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Na dno garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj kapustę, marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki, posiekany, koperek i lubczyk. Zagotuj. A następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut.
Po tym czasie dodaj bulion w proszku oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i znowu gotuj kolejne 15 minut lub dłużej/krócej w zależności, kiedy warzywa będą już miękkie.
W 0,5 szklance wody wymieszaj mąkę ryżową. Gotową zawiesinę wlej do mocno gotującej się kapusty i energicznie mieszaj przez chwilę. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.