Kuleczki owsiano-orzechowe w czekoladzie - FIT, wegańskie :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, owies
Składniki:
masło orzechowe z nasionami konopi - 50 g
płatki owsiane bezglutenowe - 50 g
olej kokosowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do malaksera przełóż morwę (zrób to za pomocą widelca, aby odsączyć nieco wodę; namoczona morwa ważyła 130 g), masło orzechowe i płatki owsiane. Całość zmiksuj i odstaw ponownie na ok. 30 minut, aby płatki nieco spęczniały.
Kolejno formuj małe kuleczki, możesz pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie wodą. Wstaw kuleczki do lodówki na ok. 2h, aby się schłodziły.
Następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Schłodzone kulki kładź na widelec i za pomocą łyżeczki oblewaj czekoladą. Widelec sprawi, że nadmiar czekolady spłynie.
Obtoczone w czekoladzie kuleczki wstaw do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.