Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Zawiera: jajka, mięso, drób
Składniki:
jajko - 1 szt.
dynia - 450 g
cukinia - 550 g
passata pomidorowa - 700 g
olej kokosowy - 1 łyżka
ól i ulubione przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) do smaku
Sposób przygotowania:
W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk).
Do garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5-7 minut na małym ogniu. W tym czasie białko się zetnie i pulpeciki będą zwarte.
Teraz gotuj bez przykrycia, na maksymalnym ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszaj. Dzięki takiemu procesowi naturalnie zagęścisz sos.
Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.