Deser SNICERS - bez cukru, wegański, bez pieczenia :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, orzeszki ziemne, nabiał krowi
Składniki:
daktyle - 150 g
masło orzechowe - 150 g
kakao - 1 łyżka
Masa jaglana:
kasza jaglana - 150 g
woda - 400 ml
masło migdałowe - 50 g
masło kokosowe - 50 g
syrop klonowy - 80 g
napój roślinny - 350 g
sok z cytryny - 1 łyżka
Polewa kajmakowa:
mleczko kokosowe - 250 g
cukier kokosowy - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Masa orzechowo-daktylowa - daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Kolejno przełóż do malaksera z pozostałymi składnikami i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do blaszki (wykładając spód) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby nieco stwardniała.
Masa jaglana - w między czasie ugotuj przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą kaszę w 400 ml wody. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na bardzo gładki, bezgrudkowy krem.
Do ostudzonej masy jaglanej wlej także wystudzoną polewę kajmakową i tylko lekko i delikatnie zamieszaj całością. Tak aby karmel był jeszcze widoczny w masie jaglanej. Teraz taką masę przelej do wybranych naczynek. Na wierzch ułóż masę orzechowo-daktylową ściągając ją z blaszki za pomocą łyżki, tworząc jakby takie większe "wiórki".
Całość chłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.