Wegański żurek wielkanocny :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: zupa
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja
Składniki:
Woda - 1 litr
Marchew - 2 szt.
Seler kawałek
Por kawałek
Cebula - 1/2 szt.
Ziemniak - 1 duża szt.
Tofu wędzone - 1/2 kostki
Majeranek - 1 łyżeczka
Sól do smaku
Pieprz prawdziwy i ziołowy do smaku
Mleko sojowe - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Jest szybki w przygotowaniu, bo wystarczy 1 godzinka. Ma ciekawy smak, bardzo zbliżony do tradycyjnego żurku, a jednak jest w nim "coś" oryginalnego :)PS: Przepis na zakwas gryczany znajdziesz w moich przepisach: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zakwas-gryczany-na-zurek-:
Sposób przygotowania:
Woda - 250 ml
Mąka gryczana czubate - 2 łyżki
Czosnek - 3 ząbki
Ziele angielskie - 4 szt.
Liść laurowy - 2 szt.
woda z ogórków kiszonych - 2-3 łyżki
Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.
Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.