Pierniczki orkiszowo-karobowe z masłem orzechowym :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: Wigilia
Zawiera: miody, gluten, jajka, orzechy wszystkie, orzeszki ziemne, orkisz
Składniki:
olej kokosowy - 100 g
miód - 100 g
masło orzechowe z karobem i syropem z agawy - 150 g
aromat waniliowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajko - 1 szt.
przyprawa do pierników - 2-3 łyżeczki
sól szczypta
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.
Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto.
Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką lub szerokim i cienkim nożem przekładając pierniczki na blaszkę).
Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez ok. 7-8 minut. Cieńsze pierniczki potrzebują mniej czasu, grubsze nieco więcej, dlatego obserwuj przypiekanie ciastek podczas pieczenia.
Po ostygnięciu możesz je udekorować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.