Rozgrzewający miks warzyw z cieciorką :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
olej kokosowy - 1,5 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
pomidory z puszki - 400 g
dynia pieczona Hokkaido (mała) - 1/2 szt.
ciecierzyca - 200 g
Sposób przygotowania:
Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję.
Dynię należy oczyścić ze środka, pokroić na cztery części (tylko 1/2 będzie potrzebna do przepisu) i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec przez 50 minut.
Papryki oczyść i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, przykryj i duś 30 minut.
Teraz dodaj pomidory Pelati, ciecierzycę, przyprawy i gotuj przez 15 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.