Najpyszniejsze mini pizze w zdrowszej wersji :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, zapiekanki
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
drożdże suszone - 8 g
sól - 1/2 łyżeczki
olej - 1 łyżka
ciepła woda - 150 ml
Pozostałe dodatki:
koncentrat pomidorowy - 6 łyżeczek
kukurydza konserwowa - 2 łyżki
miks sałat lub rukola garść
mozzarella - 1 opakowanie
taka sama ilość sera żółtego, co mozzarelli
sól i przyprawy wg upodobań do smaku
Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto rośnie przygotuj pozostałe składniki. Sery zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w kostkę. Duże liście sałaty poszatkuj na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz rukoli to wówczas jej nie krój.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj dłońmi kulkę, a następnie okrągły placek średniej grubości. Wszystko za pomocą dłoni. Brzegi ciasta delikatnie zawiń.
Każdą pizzę posmaruj łyżeczką koncentratu, obsyp delikatnie solą i przyprawami oraz ułóż startą mozzarellę (kulkę podziel na 6 części). Kolejno dodaj trochę pomidora i kukurydzę, a wierzch obsyp startym żółtym serem.
Pizze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w mocno nagrzanym na 200*C piekarniku przez 8-10 minut.
Przed podaniem na wierzchu każdej pizzy ułóż trochę świeżych liści sałaty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.