Daktylowy omlet z gruszką :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: śniadanie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, orzeszki ziemne, owies, nabiał krowi
Składniki:
płatki jaglane - 30 g
daktyle suszone - 20 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko - 50 ml
gruszka mała - 1 szt.
olej kokosowy - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Następnie wymieszaj z pozostałymi składniki.
Obierz gruszkę, pokrój w małą kostkę, przełóż do masy i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i wlej masę. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 4 minuty, aż na wierzchu pojawi się dużo pęcherzyków. Następnie ostrożnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 3 minuty.
Podawaj z wybranymi dodatkami, choć sam smakuje równie pysznie. Ja posmarowałam go masłem z orzechów nerkowca, które rozmieszałam z odrobiną mleka sojowego, aby nabrało odpowiedniej, nieco płynnej konsystencji.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.