Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 40 g
mleko - 250 ml
cukier kokosowy - 60 g + 1 łyżka
jajka - 3 + 1 żółtko
mielona wanilia - 1/3 łyżeczki
rabarbar - 3 + 3 łyżki ksylitolu laski
Sposób przygotowania:
W międzyczasie zmiel płatki owsiane na mąkę lub użyj gotowej mąki owsianej. Rozpuść także olej kokosowy, aby miał płynną postać.
Do miski przełóż zmielone płatki, wanilię, cukier kokosowy, rozpuszczony olej, wbij 3 jajka i dodaj zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się rzadką konsystencją - taka ma być. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wysmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem wymieszanym z odrobiną ciepłej wody. Kolejno wyłóż równomiernie pokrojone laski rabarbaru wymieszane z ksylitolem.
Ciasto wstaw do piekarnika (nie nagrzanego!) i piecz przez 35 minut w termoobiegu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.