Dietetyczny dżemik śliwkowy - bez cukru :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: przetwory
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Dżemik ze śliwek jest bardzo słodki dlatego nie wymaga słodzenia :) Jednak, gdyby komuś było za mało słodyczy bądź śliwki były kwaśne - można dodać stewię bądź ksylitol :) Odrobina agaru zagęściła lekko konsystencję powideł. Dżemik nie jest mocno gęsty ani też lejący, taki "w sam raz" :) Idealnie sprawdza się do polania twarożku na kanapce, jako dodatek do owsianki czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Pycha!Pomyślcie sobie tylko, kiedy w zimowe dni otworzycie aromatyczny słoiczek i poczujecie odrobinkę lata :)
Sposób przygotowania:
1. Przy nalewaniu dżemiku do słoiczków, masa cały czas powinna stać na gazie, na małym ogniu.
2. Przy pominięciu agaru należy wydłużyć czas gotowania dżemu, aby pozbyć się z niego jak najwięcej wody, dzięki czemu będzie gęstszy :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.