Przepyszne ciasto z burakiem i czekoladą - wegańskie :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, kakao, owies, nabiał krowi
Składniki:
cukier kokosowy - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sproszkowana wanilia - 1/3 łyżeczki
sól szczypta
masło kakaowe g
ugotowany burak - 200 g
POLEWA CZEKOLADOWA
masło kakaowe - 45 g
cukier kokosowy - 30 g
kakao - 30 g
morwa suszona garść
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuść masło kakaowe. Tylko do rozpuszczenia!
Buraka wraz z mlekiem zblenduj na gładką konsystencję.
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut, w termoobiegu.
Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Następnie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka przełóż masło kakaowe i rozpuść je do płynnej konsystencji. Kolejno dodaj kakao i cukier kokosowy. Mieszaj chwilę pozostawiając na małym ogniu. Następnie ściągnij z gazu i mieszaj jeszcze chwilę do rozpuszczenia się cukru.
Lekko ostygniętą czekoladę wylej na wierzch ciast i obsyp suszoną morwą.
Wstaw do lodówki do stężenia, czyli około 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.