Warzywa w kremowym sosie z tofu :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: soja, drożdże
Składniki:
cukinia średnia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryczka chilli - 1 szt.
cebula - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
SOS:
pomidory - 600 g
tofu z bazylią lub naturalne - 1 opakowanie
płatki drożdżowe (opcjonalnie) do smaku
sól i pieprz do smaku
curry do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelnię wrzuć wszystkie warzywa i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35 minut. Nie trzeba dodać wody, bo pojawi się ona naturalnie z warzyw. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni.
W międzyczasie przygotuj sos miksując pomidory z tofu na w miarę możliwości gładką masę.
Po upływie 35 minut duszenia warzyw dodaj przyprawy, syrop klonowy, a także wlej zmiksowany sos i gotuj całość jeszcze ok. 15 minut.
Gotowe danie wymieszaj z oliwą z oliwek i posyp płatkami drożdżowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.