Orzechowe babeczki z karmelem daktylowym - bez pieczenia :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
daktyle - 100 g
mąka migdałowa - 100 g
pistacje - 50 g
lucuma - 2 łyżeczki
olej kokosowy - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
KREM DAKTYLOWY
daktyle - 200 g
olej kokosowy - 2 łyżki
POLEWA CZEKOLADOWA
czekolada gorzka - 8 kostek
olej kokosowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Spód → namoczone daktyle (100 g) wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w malakserze lub blenderze. Masę podziel na 8 części i wyłóż spód muffinek. Formując spód pomóż sobie zwilżoną łyżeczką.
Karmel daktylowy → daktyle zmiksuj z olejem kokosowym oraz 2 łyżkami wody, w której moczonej były daktyle. Wyłóż po równo do każdej muffinki.
Polewa czekoladowa → Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą muffinkę polej 1,5 łyżeczki czekolady.
Gotowe muffinki chłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę (jednak w tym przypadku trudniej będzie je wyciągnąć z foremek, ponieważ karmel nie zastygnie) albo włóż do zamrażalki i kiedy zamarzną wyciągnij i pozostaw przed spożyciem w temperaturze pokojowej do odmrożenie. Przechowuj w lodówce
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.