Zupa krem ze świeżych pomidorów :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
marchew - 250 g
pietruszka - 1 szt.
lubczyk - gałązka - 1 szt.
papryczka chilli - 1 szt.
czosnek - 3 szt.
olej - 2 łyżki
sól, pieprz ziołowi i czarny do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj marchewkę, pietruszkę, lubczyk, paprykę chilli i też podsmażaj przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie wlej przetarte pomidory. Całość zagotuj, pod przykrywką.
Po zagotowaniu, dodaj sól i pieprz. Gotuj w dalszym ciągu na pełnej mocy, bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody i naturalnie zagęścić zupę.
Po 30 minutach, wyciągnij papryczkę chilli i zmiksuj całość (np. za pomocą blendera ręcznego). Dalej gotuj na pełnej mocy bez przykrycia, przez kolejne 45 minut. W tym czasie sprawdź czy zupa jest odpowiednio dosolona i przyprawiona.
Gotową zupę, jeszcze wrzącą możesz przelać do słoików i zawekować. Możesz także podawać z jogurtem naturalnym lub roślinnym odpowiednikiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.