Bigos z młodej kapusty na żeberkach
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
- młoda kapusta - 1 szt.
- marchew - 2 szt.
- pomidory - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- szczypiorek - 1/4 pęku
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec lub masło klarowane) - 4 łyżki
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyć i poszatkować młodą kapustę. Wrzucić do mięsa i dusić przez ok. 15 minut. Posolić do smaku.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do kapusty. Dusić wszystko przez kolejne 15 minut.
Gdy kapusta będzie miękka, przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać posiekany koperek i szczypiorek.
Bigos można zagęścić zasmażką: na patelni rozpuścić łyżkę masła, następnie wsypać 1 łyżkę mąki i mieszając smażyć, aż lekko zmieni kolor na jasny brąz i stopniowo dodawać wywar z bigosu. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać do bigosu, wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.