Pączki z makiem
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: desery
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 100 g
cukier trzcinowy jasny bio - Bio Planet - 150 g
mleko bio - Jasienica - 500 g
żółtka bio - bio Planet - 6 szt.
jajo całe bio - Bio Planet - 1 szt.
masło extra bio - Jasienica - 100 g
spirytus - 40 ml
cytryna bio - 1 szt.
sól morska - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia bio - Bio Planete trochę
masa makowa z bakaliami - 800 g
cukier puder do posypania trochę
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać całe jajo i przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarnka z laski wanilii lub cukier waniliowy, sok z 1 cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus - jak ktoś nie lubi można pominąć spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony masło, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wyrobić.
Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.