Makaron z sosem pomidorowym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, pszenica
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie - 400 ml
- czosnek - 3 ząbki
- oregano - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- marchew - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- sól morska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- natka pietruszki trochę
- olej do smażenia - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz roztarte w dłoniach oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos (około 15-20) minut od czasu do czasu mieszając. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.