Rolada makowa
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna typ 550 bio - Bio Planet - 3 żółtka
świeże drożdże - 50 g
cukier trzcinowy jasny bio - Bio Planet - 100 g
śmietana 12% - 1/2 szklanki
masło bio - Jasienica - 200 kg
żółtka jaj bio - Bio Planet - 4 szt.
MASA
masa makowa z bakaliami - Helio - 400 g
białka jaj bio -Bio Planet - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Do pieczenia użyć keksówki.Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy makowej. Delikatnie połączyć.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.Rozsmarować na nim masę makową. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i ułożyć w formie. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-25 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć , lekko ostudzić, polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.