Rolada z kaczki
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, drożdże, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
- watróbka z kurczaka - 2 szt.
- mięso drobiowe - 15 dag
- czerstwa bułka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- jaja - 2 szt.
- masło - 1 łyżka
- sól morska do smaku
- pieprz czarny mieliny do smaku
- bułka tarta (opcjonalnie) trochę
- marynowana kukurydza kilka
- papryka czerwona marynowana - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę ze szczypta soli. Na tej samej patelni lekko podsmażyć kurze wątróbki, ostudzić.
Mięso z pozostałych części kaczki oddzielić ostrym nożem od kości, odcisnąć bułkę i wraz z mięsem drobiowym zemleć przez maszynkę. Mieląc drugi raz dodać cebulę i wątróbkę. Następnie do masy dodać jajka, sól i pieprz oraz posiekana paprykę lub inne ulubione dodatki np. żurawinę. Farsz doprawić solą i pieprzem a gdyby był bardzo rzadki wsypać łyżkę bułki tartej.
Farsz wyłożyć na skórę z kaczki i zrolować, układając małe kolby marynowanej kukurydzy.
Miejsca po odciętych skrzydłach i udkach możemy zszyć lub spiąć wykałaczkami.
Roladę lekko owinąć nitką, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1,5 godziny w temp.180-190 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.