Sernik na kruchym cieście Wandzi
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny lub masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru
MASA SEROWA
1 kg sera lub gotowej masy serowej
5 jajek
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki maki pszennej
kilka kropli aromatu pomarańczowego
rozdrobnione orzechy włoskie bez skórek
Sposób przygotowania:
W tym czasie przygotować masę serową. Ubić żółtka z cukrem, dodać zmielony ser lub gotową masę serową, mleko, mąkę i budynie, aromat oraz roztopioną margarynę.
Ciasto wyjąc z lodówki. Niewielką część ciasta odkroić, schować do lodówki do późniejszego wykorzystania. Resztę ciasta rozwałkować na brytfannę. Następnie wyłożyć na nie masę serową. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto rozwałkować je, pociąć na pasy o szerokości ok. 1cm i ułożyć je na wierzchu sernika tworząc kratę. Gotowe ciasto posypać po wierzch rozdrobnionymi orzechami włoskimi bez skórki i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec ok godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.