Pizza z sosem pomidorowym, serem, szynką i pieczarkami
Tylko z NaturyKuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
3/4 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blaszki
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
SOS POMIDOROWY
puszka pomidorów bez skórki
1/4 łyzeczki soli morskiej lub mniej do smaku
szczypta cukru do smaku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy extra vergine
DODATKI: 1 kulka mozzarelli
6-8 plasterków cienko pokrojonej szynki
6 pieczarek
Sposób przygotowania:
Pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym zmiksować blenderem razem z oliwą z oliwek, szczyptą cukry i solą oraz ząbkami czosnku, następnie dodać suszone oregano wymieszać.
Zrobić zaczyn z drożdży: do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut - drożdże zaczną się pienić.
Do dużej miski przesiać mąkę. Stopniowo wlewać rozpuszczone drożdże mieszając. Dodać oliwę i sól wymieszać.
Gdy składniki połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Uformować kulę z ciasta i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Blaszkę posmarować oliwą, na środek położyć ciasto i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Uformować boczny rant.
Rozłożyć dodatki: rozsmarować około 3 - 4 łyżki sosu pomidorowego pomijając rant, następnie ułożyć plastry szynki, posypać pieczarkami pokrojonymi w cienkie plasterki oraz mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C, ustawiając ją w środkowej części. Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione.
Pizzę podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.