Gulasz wieprzowy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, mięso, żyto, wieprzowina
Składniki:
- pietruszka korzeń (mała) - 1 szt.
- marchew (duża) - 1 szt.
- cebula - 2-3 szt.
- sól morska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- jabłko - 1/2 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 3 szt.
- woda - 1,5 szklanki
- słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić,zeszklić na patelni,przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni,obsmażyć mięsko na mocno złoty kolor, przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, jabłko oraz chleb pokrojone w drobną kostkę. Całość zalać wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso ok. 1,5 szklanki) dusić około
15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać ziele angielskie, listek laurowy, doprawić ewentualnie solą lub innymi ulubionymi przyprawami i ziołami.
Dusić, aż mięsko będzie miękkie, a jabłko i chleb rozpadną się i zagęszczą sos. Można również wyjąć mięso na talerzyk, a wywar zmiksować otrzymując w ten sposób gęsty, aksamitny sos - oczywiście następnie dodać mięso.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.