Sałatka Jakuba
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
roszponka - 1 opakowanie
cebula - 1 szt.
pomidory - 2 szt.
ser feta - 200 g
grzanki z 2-3 kromek chleba aromatyzowane przyprawami - cynamon, papryka, sól, czosnek granulowany, pieprz, curry szczypta
mieszanka studencka - 1 opakowanie
ser parmezan starty - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 kieliszek
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1/2 szt.
sól, pieprz do smaku szczypta
bazylia, oregano - 2 łyżki
cukier szczypta
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do półmiska.
Chleb pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę dodać wszystkie przyprawy, dodać chleb i zezłocić. Grzanki gdy ostygną dodać do półmiska.
Mieszankę studencką (bakalie z orzechami i żurawiną) uprażyć na patelni i dodać do półmiska.
Ząbek czosnku posiekać i również dodać. Podobnie uczynić z cebulą.
Ser feta pokroić w kostkę dodać do całości.
Oliwę z oliwek wymieszać z miodem oraz sokiem z cytryny dodać do sałatki. Całość doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.