Grochówka wojskowa
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
kości od schabu lub żeberka wędzone - 1/2 kg
boczek wedzony - 20 dag
kiełbasa swojska - 30 dag
marchew - 2-3 szt.
pietruszka korzeń - mała - 1 szt.
cebula - duża - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
ziemniaki - średniej wielkości - 5-6 szt.
sól, pieprz czarny mielony do smaku
woda
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy kości lub wędzone żeberka i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i groch oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i topimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Skwarki boczku i kiełbasę dodajemy do zupy, a na wytopionym tłuszczu złocimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy całość do zupy.
Ugotowane mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy w mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy. przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem roztartym w dłoniach gotujemy, aż warzywa i groch będą miękkie.
Zupę podajemy gorącą z pajdą świeżego chleba na zakwasie. Pysznie smakuje na drugi dzień - gdyby stała się zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i doprawić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.