Rosół drobiowo - wołowy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Zawiera: mięso, drób, wołowina
Składniki:
wołowina z kością np. mostek, pręga lub łatla - 1/2 kg
marchewka - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
por - 5 cm
seler kawałek
zielenina (nać pora, selera, pietruszki, lubczyku, szczypior - kto co lubi) pęk
ziarna czarnego pieprzu - 5-8 szt.
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji trochę
woda ZIMNA - 2 i 1/2 litra
Sposób przygotowania:
A więc:
Do garnka z ZIMNĄ wodą wkładam przygotowane mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbieram je sitkiem lub łyżką. W tym momencie zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie pyrkał. Przyprawiam solą, dodaję pieprz w ziarnach. Następnie gotuję długo, długo, dłuuugo…(ok.2-3 godzin) kontrolując, czy wywar nie wrze zbyt mocno. Gdy będzie gotowany zbyt gwałtownie wygotuje się, a co gorsze będzie mętny. 30 -40 minut przed zamierzonym końcem gotowania do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa oraz zieleninę. Jedynie cebulę opiekam nad palnikiem by nadała rosołowi piękny kolor.
Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich niechcianych składników (lub tego co z nich pozostało). Następnie z sitka wybieram te, które chcę zachować do spożycia (np. marchewkę, mięso czy pietruszkę). Rosół podaję z makaronem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.