Musaka - moussaka
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): grecka
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
oliwa z oliwek - 50 ml
cebula posiekana w kostkę - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe lub baranina - 1 kg
cynamon mielony - szczypta
pomidory krojone z puszki lub pulpa pomidorowa lub świeże bez skóry pokrojone w kostkę - 500 g
wino czerwone wytrawne - 100 ml
mąka - 100 g
masło - 120 g
gałka muszkatołowa - 3 szczypty
sól morska - do smaku
pieprz mielony - do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, by alkohol odparował. następnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.