Żur na zakwasie
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, żyto, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- mąka żytnia - 7-8 łyżek
- woda - 1/2 litra
ŻUR
- bulion - 2 litra
- zakwas żytni - 1/2 litra
- biała kiełbasa (surowa) - 4-6 szt.
- boczek - 20 dag
- chrzan - 2 łyżeczki
- czosnek - 2-4 ząbki
- śmietana 30% lub 36% - 2 łyżki
- suszony majeranek - 1 łyżeczka
- sól morska i pieprz do smaku
- ugotowane na twardo jajka - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Do słoika wsypać 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej. Zalać mąkę 0,5 l wody. Przykryć słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 4-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać)
Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał)
Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa tygodnie
Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Bulion przelać do garnka i postawić na ogniu. Do gorącego bulionu dodać zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotować wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.
Do tak przygotowanej bazy dodać dobrze rozmieszany zakwas. Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewać zakwas do uzyskania pożądanego smaku.
Następnie do garnka dodać rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek roztarty w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów.
Zupę gotować jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodać śmietanę. Pamiętajcie, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem pokroić kiełbasę w plasterki oraz dodać połówki jaj ugotowanych na twardo.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.