Zalewajka na kwaszonej kapuście babci
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki średniej wielkości - 5-6 szt.
kiełbasa swojska - 30 dag
czosnek - 2 ząbki
bulion drobiowo-wołowy - 2 litra
liść laurowy - 3 szt.
śmietana - 2-3 łyżki
mąka razowa - 1 łyżka
sól, pieprz czarny mielony do smaku
boczek surowy - 10 dag
cebula - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w bulionie wraz z kiełbaską pokrojona w plastry oraz rozdrobnionym czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ugotowaną dwukrotnie kapustę wraz z wodą, w której się gotowała jeżeli nie jest za kwaśna. Całość gotować ok. 10 minut by smaki się połączyły. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę wraz z mąką i wodą roztrzepać by nie było grudek, zahartować gorącym wywarem i zaprawić zupę. Zagotować.
Moja mama, babcia i ich babcie, gdyż ten przepis w naszej rodzinie jest od pokoleń jeszcze tę zupę krasiły - tj. należy surowy boczek pokroić na małe kawałki i topić na patelni, aż się zrobią skwarki, następnie w tym tłuszczu należy zeszklić połówkę cebulki i całość wlać do zupy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.